W klubie speleo organizują fajny kurs, który naprawdę każdemu polecam i na który ja się wybieram.
Polecam, ponieważ różni się bardzo od tych znanych w klubach wspinaczkowych.
Tutaj można naprawdę nauczyć się technik wspinaczkowych, zabawy z liną i zasad odwiedzania jaskiń, sztolni itp. Kosztowo także jest spoko.
Zaczyna się od 13 kwietnia.
Jak będę znał szczegóły będę pisał?
Tak sami o nim piszą:
"Na kursie poznacie techniki linowe wykorzystywane przy pokonywaniu jaskiń, techniki eksploracyjne, wspinaczkowe, autoratownictwo, historię speleologii, geologię, topografię terenu i terenoznawstwo, przyrodę jaskiniową, zasady pierwszej pomocy."
W tamtym roku byłem u nich na pokazie pierwszej pomocy, powiem szczerze, że warto sobie coś takiego przypomnieć. Ja niby pamiętałem z licełum i jeszcze ile razy tłumaczyli to w TV, ale złapałem się jednak na tym, że cienko z tym a jednak niewiadomo, kiedy coś takiego się przyda.
Koszt?
I co daje takie szkolenie? (mam jakiś papier po tym?)
gdzie jest wyjazd?
Jesli odpowiedzi na te 3 pytania mnie zadowolą to ja się chętnie piszę!!!
Gość
Wysłany: Sro Mar 17, 2010 20:35
Chłopaki ze speleo piszą:
"kurs składa się z czterech części
1 podstawowej
2 wspinaczkowej
3 letni obóz tatrzański
4 zimowy obóz tatrzański.
Część podstawowa składa się z kilku wyjazdów na jurę w czasie których kursanci uczą się posługiwania sprzętem i poręczowania. Koszt tej części to około 500zł. zapewniamy w czasie kursu opiekę instruktora PZA oraz sprzęt metalowy w trakcie tej części kursu należy kupić uprząż jaskiniową (pomagamy w zakupie) zapewniamy również ląże stopke do połanietki. Część zajęć tej części kursu odbywa się na nieczynnym moście kolejowym, poza tym w klubie odbywają się wykłady. po ukończeniu tej części kursu można uczestniczyć w wyjazdach klubowych w te rejony gdzie nie jest konieczna karta taternika (Jura, Sudety, niektóre rejony za granicą).
Część wspinaczkowa koszstuje około 350-400zł poziomem odpowiada kursowi skałkowemu w większości poruszamy się na własnej asekuracji.
Obozy tatrzańskie polegają na przejściu dużych pionowych jaskiń tatrzańskich tak by po tym etapie kursanci mieli pojęcie jak w takich jaskiniach się poruszać i jak planować akcje w takich systemach.
Po wszystkich tych etapach przystępuje się do egzaminu na kartę taternika."
A taternik to już wymiata wszystko.
Naprawdę polecam, bo jak za tą cenę naprawdę dużo zajęć i wyjazdów. Nigdzie nie nauczymy się chodzenia po jaskiniach itp.
Na zwykłych kursach wspinaczkowych jest tylko mowa o wspinaniu nic o jaskiniach, poza tym tutaj można się więcej dowiedzieć o sprzęcie, bo do jaskiń jest inny.
Proszę pamiętać, że 13 to następny wtorek. Samo przyjście na spotkanie organizacyjne nikogo do niczego nie zmusza, więc jeśli jesteś ciekawy to zapraszam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum